HELLEBORUS NIGER, Julerose

Har også en hjemmeside som heter:

www.blomste-svein.com som omhandler mer om JULEROSENE.

Fb.gruppe JULEROSER/HELLEBORUS året rundt

åpen fb. side: Blomster-Svein

 

HELLEBORUS NIGER, JULEROSE....

Helleborus niger, JULEROSE er ikke bare vintergrønn, men blomster enten når en tar den inn en stund føre jul eller tidlig på våren når når den står ute som en vintergrønn staude. Denne fantastiske vakre planten med de hvite store blomstene og de grønne friske bladene har virkelig blitt populær som juleblomst. Står der med knopper som springer ut og åpne blomster som står lenge. Men når julen er omme bør den fort enten plantes ut eller settes på et kjølig sted til det er mulig. Plantes i litt stor krukke eller i bed. Henger litt med øra om det er noen kuldegrader, men retter seg fort opp igjen. Dette var en fin kultur å drive frem i de damle, glisne veksthusene på Grette og vil hekt sikkert gjenntas til neste år. Fra halvfabrikat til ferdig julevare.

Det finnes mange sorter Helleborus, men denne Niger (sorte røtte) er den som assosierer med den Juleevangeliske historien. Det er den sorten som blomstrer tidlig, mens Orientalis sortene blomstrer som regel noe lengre utpå vårparten
Gartneriet på Grette ble bra fult etter hvert mot jul.
Helleborus er såkalt selvsående og kommer stadig med frø og nye småplanter...

JULEROSE Helleborus:

Når vinteren riktig har tatt tak og de fleste stauder er som ruiner fra en svunden sommer, så er det en herlig opplevelse å se JULEROSEN stå å titte frem med de hvite vakre blomstene sine, rene og flotte står de å forteller at her er det liv.

Den allmindelige Julerosen, Helleborus Niger vokser vilt i Alpene og på Balkan. Den vokser oftest i ytterste delen av skogbrynet hvor den får både sol og skygge. Julerosen passer best i litt kalkholdig, porøs humusjord. Den liker at jorden holder seg fuktig, men liker ikke å stå våt på beina. Da vil røttene råtne og planta dø.

Julerosen har etterhvert fått mange navn, det har litt med utseende og litt med blomstringstid. De hører til i Ranunklerfamilien og er bestemt ingen rose. Men som en vinterblomstrende staude og med sine friske vintergrønne blader har den fått navn som Snøliljer, Snøroser, juleroser, påskeklokker osv. De ble også i sin tid kalt for Svinerot eller Svineblomst forde roten ble brukt til vetrinærmedisinsk bruk.

Sneiler og Rådyr er ikke særlig glad i Helleborus, plantene er forøvrig ganske giftige og en bør anvende hansker når en er i berøring av plantedeler.

06.01.14

Helleborus, vintergrønne JULEROSER

Plantene har en frodig lang blomstringstid, så lenge de plasseres lyst og ikke alt for varmt. Vanningen bør være moderat, den tåler å tørke litt ut mellom hver vanning. Men pass på å gjennomvanne de skikkelig når de først får vann. Helleborus skal ikke gjødsles når den står i krukke innendørs.Det spesielle med Helleborus er at den tåler å bli flyttet ut selv om det er en 4-5 minusgrader. Den trekker liksom fuktigheten i blader og stilker tilbake til rota og du vil se at den faller sammen omtrent som den er vissen. Men når det blir varmegrader reiser planta seg opp igjen og strutter som aldri før. Helleborus egner seg derfor spseielt godt til tidlig utplantning i krukker eller bedd. Det er en enkel staude å holde dersom den får det riktig forhold. Helleborus bør plantes i humusholdig jord og gjerne litt ekstra med kalk.

"NORWEGIAN HELLEBORUS NURSERY"

 

Blomster-Svein, Grette Garneri. Nøsteveien 120 3400 Lier

www.blomste-svein.com

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Hanna | Svar 02.12.2017 11.38

Hei, hvordan redder man en stor julerose som jeg lot stå ti minutter og trekke vann i bøtte og står innendørs i 22 grader. Alle blomstene henger nå dessverre.

Hilde Johanne Lande | Svar 15.08.2017 10.51

Hei
Jeg var på botanisk hage i Oslo i mai og fikk se Heleborus dumetorum subsp. atrorubens som jeg synes var veldig fin. Har du vært borti denne varianten?

Liv Jansen | Svar 29.06.2014 03.01

Hei.Skal disse jule eller påskerosene klippes når de er avblomstret?Har en stor frodig plante ute,men den vil ikke blomstre.Står ganske tørt.Lurer på hvorfor.

Anne Marit Høen Eriksen | Svar 18.01.2014 20.17

Elsker denne bomsten,- den er for meg et symbol på selve livet. Robust, vakker og gleder oss med sine hvite nikkende blomster når ingen annen uteblomst gjør det

gartnern 20.01.2014 11.40

Enig med deg, Anne Marit. Helleborus er en av mine absolutte favoritter.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 22:26

Den liker seg best i skyggen sies det, men tåler den sol fra 10-11 tiden til 17-18 tiden om kvelden?

...
09.06 | 13:19

Hei. Selger du lavendel? I tilfelle hvilken sort? Mvh Siv

...
09.05 | 12:46

De er kun til salgs her i Lier, nord for Drammen.

...
09.05 | 09:48

Du har så fin Alunrot i god størrelse. Er de bare å få kjøpt hos dere eller er noen som selger dem i Oslo?

...
Du liker denne siden