HELLEBORUS, Påskeklokker.

HELLEBORUS orientalis eller x hybrider. PÅSKEKLOKKER Kalles de i alle fall i Danmark. (Juleroser)

Ofte selges både Juleroser og Påskeklokker under betegnelsen Juleroser. Begge er vintergrønne stauder og går under betegnelsen HELLEBORUS, men det er litt forskjell på artene. Julerosen heter NIGER til artsnavn mens Påskeklokker heter ORIENTALIS eller kryssninger dem i mellom HYBRIDER.

Helleborus niger, julerosen blomstrer normalt fra desember til mars mens Helleborus orientalis og hybridene blomstrer normalt nfra februar til mai. Julerosene er oftest hvite mens Påskeklokkene fremkommer i mange forskjellige fargenyanser.

Helleborus Lucky

Helleborus, PÅSKEKLOKKER med grønne blader hele året.

Det naturlige voksestedet for Helleborus er lett skyggeområde, med humusholdig jord, viktig med godt dren (Lecagrus) så de ikke blir våte på beina. Helleborusplanter i bedd vil utvikle så stort rotnett at vanning som regel ikke er noe stort problem, i potte må en passe på å gjennomvanne skikkelig en gang i mellom (som Hortensia/Asalia). Vinterhårdførheten er spesielt bra for de fleste sorter og kulde er som regel ikke noe problem. Når en planter en Helleborus skal en huske på at plantene etterhvert kan fylle opp ca. 0,5 m i diameter og det blir som regel like mye under jorden som oppå, der er viktig å bruke litt ekstra stor krukke. Bland gjerne litt kalk i jorda om mulig. Fern visne og overflødig blader, brenn blader med sorte flekker (da dette kan være sopp) som blomstene får god plass til å komme opp.

Helleborus bestøves av humler og bier når de samler nektar. Frøene modnes i juni/juli og det vil etterhvert dukke opp en del frøplanter tett ved morplanten. Det er også derfor viktig å velge litt for stor krukke. Disse frøplantene bør skilles fra og plantes over i andre potter. Dels av plasshensyn og dels for at disse frøplantene ikke behøver å være av samme variant som morplanten. Men disse frøplantene gir som regel utmerkede planter hvor det kan bli spennende å se farge og utseende på plantene. Men som tidliger nevnt, vil det ta opp mot tre år før blomstene kommer. For å få flere ekte varianter som morplanten må en dele.

Vær oppmerksom på at Helleborus er giftig, bruk hansker når du jobber med de. Helleborusplantene kan plantes ut når som helst hele året, men det blir best resultat tidlig vår.

Marshmellow

Juleroser, Helleborus, Påskeklokker  

Er en forhodsvis ny plante på det Norske marked, men på full fart inn.

 

Både som hageplante og potteplante eller til begge deler. Nye varianter og farger presenteres på markedet fortløpende, både doble og enkle.

Frost og snø er ingen hindring.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Gartnern | Svar 07.01.2018 15.32

Se fb.gruppe JULEROSER HELLEBORUS året rundt.
Eller www.blomste-svein.com
Blomster-Svein Nøstevegen 120 3400 Lier

Gunn BENJAMINSEN 02.07.2018 10.14

Kjøpte vinterrose i høst .Planta den ute i et bed.Den har nå en blomst -rosa i kanten grønnaktig innover.er gått over til mørk rosa.Stellet videre ?Hilsen Gunn

Sigrun B. Ellingsen | Svar 06.01.2018 21.30

Flotte bilder! Tips til hvo jeg kan Kjøpe ? Det er så vanskelig å finne variert utvalg i Norge

gartnern | Svar 08.01.2014 18.08

Hildegunn Takle | Svar 06.01.2014 18.58

Så nydelige,desse må eg jo berre ha klørne i.Jaktsesongen er i gang!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 22:26

Den liker seg best i skyggen sies det, men tåler den sol fra 10-11 tiden til 17-18 tiden om kvelden?

...
09.06 | 13:19

Hei. Selger du lavendel? I tilfelle hvilken sort? Mvh Siv

...
09.05 | 12:46

De er kun til salgs her i Lier, nord for Drammen.

...
09.05 | 09:48

Du har så fin Alunrot i god størrelse. Er de bare å få kjøpt hos dere eller er noen som selger dem i Oslo?

...
Du liker denne siden